Naar inhoud
Schermafbeelding 2021 03 15 om 14 30 27

Stevige praat: En dan komt de coronacrisis er ook nog bij - Verhaal van cliënt Rick

Na jarenlang worstelen met angst- en dwangklachten durft Rick zich aan te melden bij Stevig voor het opstarten van behandeling. Het kan zo namelijk niet langer; elke dag heeft hij last van zijn angst- en dwangklachten.

Rick is namelijk al jaren bang dat hij een ziekte oploopt en daaraan komt te overlijden. Om dit te voorkomen scant hij voortdurend zijn omgeving op zichtbaar en onzichtbare vuil waar hij ziek van zou kunnen worden. Hij is continue alert en wast dwangmatig zijn handen. Doet hij dit niet dan is de angst ondraaglijk. Hij durft steeds minder zijn huis uit en dreigt in een sociaal isolement terecht te komen. De stap naar behandeling is spannend maar Rick is vastberaden zijn angsten aan te pakken. Stap voor stap lukt het hem om zijn dwangrituelen af te bouwen en spannende situaties aan te gaan. Hij leert dat zijn angst gebaseerd is op irreële, niet kloppende, gedachten. Op zijn eigen tempo maakt hij stappen waar hij terecht trots op is.

De paniek slaat toe

Maar dan is er ineens een coronacrisis. De paniek slaat toe. Rick zou zichzelf het liefst opsluiten in huis en al het contact met alles en iedereen afhouden. Dan wordt het effect van de behandeling zichtbaar; Rick weet inmiddels dat het niet helpend is om zichzelf te isoleren. Dapper en met ondersteuning blijft hij dat wat hij geleerd heeft toepassen. Hij volgt de RIVM richtlijnen en vervalt niet in oud dwangmatig handenwassen. Daar waar de maatregelen het toe laten onderneemt hij dingen zoals het doen van een boodschap. Dat hij zich met momenten angstig voelt over het coronavirus mag er zijn, want wie herkent dat nou niet bij zichzelf de afgelopen maanden?