Naar inhoud
Headerstevig Locatie Nijmegen 0151

Onderzoek en ontwikkeling

We blijven ontwikkelen

In het landelijke samenwerkingsverband van Expertisecentrum De Borg werkt STEVIG doorlopend mee aan onderzoeken die de effectiviteit van behandelingen wetenschappelijk onderbouwen en toetsen. Zo is en wordt onderzoek gedaan naar bijvoorbeeld agressie (grip op agressie), verslaving (omgaan met middelen) en seksueel grensoverschrijdend gedrag (SGG).

Maar er gebeurt natuurlijk veel meer. Op deze pagina vind je een kleine greep uit de onderzoeken en methodiekontwikkelingen waar we vandaag de dag mee bezig zijn.

Zorgprogramma SGLVG-behandeling
Samen met de andere Borg-instellingen verwoorden we in de zorgprogramma's SGLVG-behandeling een gezamenlijke visie en missie op behandeling van cliënten met een LVB en daarbij komende psychiatrische- en gedragsproblemen.
Lees meer
Eindrapport van Dader of Slachtoffer van Seksuele Uitbuiting
STEVIG is een verkennend programma gestart met als titel ‘Dader of slachtoffer van seksuele uitbuiting’. Het eindrapport 'Weet jij wie ik ben?' is nu gepubliceerd.
Lees meer
Streepjescode
De Streepjescode is ontwikkeld om mensen met autisme en hun omgeving, inzicht te geven in diens persoonlijke ‘soort’ autisme. Deze tool is geïnspireerd op de methodiek Geef Me De 5 en ontwikkeld door Lindy Simons, gedragsdeskundige bij STEVIG in Heerlen.
Lees meer
Onderzoek naar imaginaire exposure bij LVB en PTSS
Onze klinisch psycholoog / psychotherapeut deed onderzoek naar de toepasbaarheid van imaginaire exposure voor PTSS bij mensen met een LVB. Wat bleek; PTSS- en angstklachten namen significant af.
Lees de publicatie

Kwaliteitsnetwerk De Borg

Sinds 2015 zijn De Borg instellingen actief bezig met het inrichten van een eigen Kwaliteitsnetwerk. Daarbij wordt gebruikt gemaakt van het door het Expertisecentrum Forensische Psychiatrie (EFP) ontwikkelde kwaliteitssysteem, gebaseerd op een engelse methode, waarbij professionals zelf, met de cliënt als partner, het initiatief nemen om bij elkaar in de keuken te kijken om met elkaar het antwoord te zoeken op de volgende vragen: wat verstaan we onder kwaliteit? Wat is onze kracht (parel) en waar ligt onze uitdaging (oester)?

Ben je nieuwsgierig naar waar we goed in zijn of wat anders of beter kan? Je leest het in het landelijk rapport van Kwaliteitsnetwerk De Borg.

de Borg - logo


De Borg en RINO groep ontwikkelen samen opleiding
Juist de gezamenlijke verantwoordelijkheid voor leertraject is van meerwaarde
Lees meer
Opleiding De Borg en RINO
Werken met mensen met een licht verstandelijke beperking en complexe problematiek
Lees meer