Naar inhoud

Stevige Praat door Deborah: “STEVIG bood mij de kans verpleegkundige te worden”

Ontmoet Deborah. In deze Stevige Praat vertelt zij waarom ze bij STEVIG is gaan werken, welke (opleidings-) mogelijkheden ze krijgt binnen STEVIG en waar haar ambities liggen.

Je cookie instellingen blokkeren YouTube.
Pas je instellingen aan om gebruik te maken van YouTube.

“Ik heb het liever over mensen met wat meer afstand tot de maatschappij”

Het verhaal van Derborah

“Ik ben Deborah, 37 jaar oud, en ik werk als begeleider behandeling én verpleegkundige in opleiding op De Pleinen van STEVIG. Ik ben bij STEVIG gekomen via het ‘koffie-uurtje’ van Dichterbij, waar STEVIG onderdeel van is. Ik raakte daar in gesprek met een manager van STEVIG over het werken in een behandelcentrum met de zeer specifieke doelgroepen die bij STEVIG verblijven.

Echt iets voor mij!

Voorheen was ik werkzaam bij een apotheek waarin mijn dagen er vrijwel hetzelfde uit zagen. Toen ik hoorde dat ik van betekenis kon zijn voor cliënten die in een moeilijke periode in hun leven zaten en dat het afwisselend en uitdagend werk betrof wist ik dat dit bij me paste. Inmiddels werk ik al 2,5 jaar op de Pleinen met veel plezier. Op de Pleinen werken we met cliënten met een licht-verstandelijke beperking, gedragsproblemen en psychiatrische problemen. Zelf zeg ik liever dat we werken met mensen met wat meer afstand tot de maatschappij, die ons nodig hebben om weer grip te krijgen op een of meer onderdelen en die ons nodig hebben om een betere kijk te krijgen op het leven in de maatschappij.

We werken voornamelijk met mensen die zijn vastgelopen in het leven. Dat kan zijn dat in de thuissituatie, op de woongroep of op een ander gebied. Hier op de Pleinen starten wij een behandelingstraject met hen op en bieden we handvatten die zij nodig hebben om hun leven weer op te pakken. Het is een tijdelijk verblijf en dus bereiden wij de cliënten ook voor op een terugkeer naar de thuissituatie of in sommige gevallen naar een geheel nieuwe woonplek. Dit is maatwerk en iets wat we met een multidisciplinair team vormgeven.

Cliënten verblijven bij ons tijdelijk. Dit maakt dat ik in de afgelopen 2,5 jaar al talloze cliënten heb mogen ontmoeten en begeleiden gedurende hun traject bij STEVIG. Ik vind het prettig om doelgericht samen te werken met een cliënt. De komst van nieuwe cliënten is altijd een dynamisch moment. Zo kan de hele groepsdynamiek veranderen wanneer er een nieuwe cliënt bij ons binnen komt. Deze dynamiek zorgt ervoor dat het werk nooit saai is en het vraagt van ons als team dat we scherp blijven.

Ik kreeg de kans

Ik wilde altijd al verpleegkundige worden. Toen ik in contact kwam met STEVIG en ik mijn wens uitsprak boden ze mij de kans om de opleiding tot HBO-verpleegkundige te gaan volgen vanuit STEVIG. Ik zit momenteel in mijn derde jaar en hoop volgend jaar af te studeren en mijn ambitie waar te kunnen maken. Het studeren naast mijn baan vind ik een hele mooie combinatie. Ik ga één dag per week naar school en de rest van de dagen werk ik hier op de Pleinen.

Ik vind het vooral heel mooi om het geleerde direct in de praktijk te kunnen brengen en mijn team daarin mee te nemen. Zo hadden wij bijvoorbeeld een cliënte op de afdeling met diabetes, waarbij ik als verpleegkundige de spil in het netwerk was. Ik hield contact met de diabetesverpleegkundige, met de AVG (Arts voor Verstandelijk Gehandicapten), maar ook met het team, hoe gaan we hier mee om en hoe bieden we de best mogelijke zorg? Als verpleegkundige kan ik juist in dit soort situaties de regie pakken en groeien we als team.

STEVIG zet mensen in hun kracht

STEVIG is voor mij een bijzondere organisatie. Natuurlijk proberen we met elkaar de cliënt in zijn of haar kracht te zetten, maar dit beoogt STEVIG ook voor haar medewerkers. STEVIG heeft oog voor de wensen van medewerkers in het kader van persoonlijke ontwikkeling. Zo mocht ik starten met de opleiding tot verpleegkundige, maar krijgen wij ook ruimte om nieuwe ideeën te implementeren die voor de cliënt van toegevoegde waarde zijn. Als medewerkers zijn we eigenaar van ons leerproces. Zo zorg ik ervoor dat mijn kennis op pijl is en is er ruimte voor scholing en training wanneer ik me wil ontwikkelen op een bepaald onderdeel.

Mijn ambities? STEVIG denkt mee!

Mijn ambitie is allereerst om de opleiding tot verpleegkundige af te maken. Daarnaast zou ik richting een leidinggevende functie willen gaan zoals DVC’er (Dienstverlenend Coördinator). Binnen STEVIG hebben we ook een eigen poli waar verpleegkundigen en de AVG werkzaam zijn. Ook dat lijkt me interessant om te ontdekken. STEVIG biedt medewerkers hier ook echt wel de kansen voor."

Deborah, begeleider behandeling en verpleegkundige in opleiding.


Benieuwd naar de mogelijkheden binnen STEVIG?