Naar inhoud

Paul stelde er zijn prepensioen voor uit

Van veroordeelde tot ervaringsdeskundige bij STEVIG. Dat opmerkelijke traject volgde Francois, mede dankzij coach Paul Gerrits. "Ik wil patiënten ondersteunen, laten zien dat STEVIG een geweldige kans is om weer mee te doen in de samenleving." Paul stelde er zelfs zijn prepensioen voor uit.

Drugs, geweld, criminaliteit, bajes in, bajes uit. Zo vat Francois zijn turbulente leven samen, voordat hij in 2020 op last van de rechter naar de Forensische Psychiatrische Afdeling (FPA) van STEVIG gaat. Deze gesloten afdeling behandelt mensen met een licht verstandelijke beperking in combinatie met een psychische- en/of gedragsproblematiek die in aanraking zijn geweest met justitie.

Paul en Francois2 small

“Ik heb in het verleden vaak om hulp geschreeuwd, maar nooit gekregen”, zegt Francois. “Je woont op jezelf, je kunt voor jezelf zorgen, zeiden ze. Er mankeert je niets.” Pas na lang aandringen van hemzelf wordt hij neurologisch en psychisch onderzocht. “Ik bleek een licht verstandelijke beperking te hebben”, zegt hij. “Eindelijk een indicatie: er was wél wat aan de hand met me.”

Behandeling werkt

Op de FPA beleeft Francois een heftige periode. “Ik had geen eigenwaarde, geen zelfvertrouwen, dacht dat ik alles fout deed. Dankzij behandeling en therapie ben ik erbovenop gekomen. De mensen bij STEVIG waren duidelijk, prikten door me heen en zorgden dat ik mijn masker afzette.” In het voorjaar van 2021 is hij klaar om naar De Baersdonck in Grubbenvorst te verhuizen. Die is een locatie van Dichterbij midden in het dorp, waar mensen begeleid wonen. “Ik zat er amper vier dagen toen ik een terugslag kreeg en weer de fout in ging. Het was de enige keer dat ik mezelf heb gemeld bij de politie. Gelukkig kreeg ik een nieuwe kans.”

Bijzonder band

Bij De Baersdonck leert Francois Paul kennen. “Ik heb jaren bij STEVIG gewerkt, zelfs de FPA nog mee opgezet”, zegt Paul. “In 2021 ben ik als begeleider bij De Baersdonck gaan werken. Met Francois is een bijzondere band ontstaan, op basis van gelijkwaardigheid. We werken allebei graag met onze handen, daarom zijn we samen een klusteam begonnen.” “We hebben hard gewerkt en veel gelachen samen”, vult Francois aan. “Kijk, dit pad hebben we samen aangelegd. Maar we hebben van alles gedaan: een schuurtje gebouwd voor de vuilcontainers, bewoners verhuisd, kasten in elkaar gezet. Het is fijn om met je handen bezig te zijn, lekker je hoofd leegmaken.”

Coach

Als Paul in de zomer van 2022 met prepensioen gaat, vraagt Francois hem om zijn coach te worden. “Ik was bezig met de opleiding tot ervaringsdeskundige. Dat wilde ik al een tijdje, maar nu was ik er klaar voor. Ik had een coach nodig bij die opleiding.” De vraag overvalt Paul. “Ik stopte met werken. Bovendien had ik geen ervaring als coach. Maar ik ben blij dat ik ja heb gezegd. Het is een waardevolle tijdsinvulling en het coachvak ligt me. Bovendien is het fijn dat ik Francois kan ondersteunen.” Paul helpt hem onder meer met presentaties op scholen, met voorbereidingen op gesprekken en met zijn netwerk. “Ik ken veel mensen, ook bij STEVIG. Daardoor is Francois nu als ervaringsdeskundige op de FPA aan de slag.”

Meedoen in de samenleving

Van veroordeelde via patiënt bij STEVIG naar cliënt bij Dichterbij en nu dus ervaringsdeskundige. Het diploma heeft Francois inmiddels op zak. “Op de FPA wil ik patiënten ondersteunen, ze moed inpraten, ze laten zien dat behandeling en therapie werkt, dat het een geweldige kans is om weer mee te doen in de samenleving.” “Als Francois vanuit ervaring praat, komt dat beter binnen bij een patiënt dan dat een begeleider het zegt”, zegt Paul. “Dat blijkt steeds weer. En Francois doet het goed. Het is fantastisch om hem een presentatie te zien geven bij een zorgopleiding. Als ik eraan denk, krijg ik nog kippenvel. De studenten hangen echt aan zijn lippen. Hij is klaar voor een volgende stap. Hopelijk is dat een contract bij STEVIG.”

De een stopt, de ander begint

Francois is blij met alle kansen die hij krijgt. En met zijn woning in De Baersdonck, al hoopt hij over een tijdje in een eigen huis of appartement te zitten. “Mét ambulante begeleiding vanuit De Baersdonck. Ik ken de begeleiders hier en heb die ondersteuning nodig. Als ik geen Wlz-indicatie had gekregen, had ik hier nu niet gezeten.” Waar Francois net aan zijn nieuwe baan begint, stopt Paul nu definitief. Francois heeft al een nieuwe coach, Silvia, specialist begeleider behandeling bij STEVIG. En het contact met Paul? Dat blijft, al was het maar omdat Silvia een nicht is van Pauls vrouw. “We gaan ook nog een keertje eten en vissen.”

Benieuwd naar werken bij STEVIG?
Het werken met deze doelgroep, vereist bijzondere eigenschappen. Jij ziet wat anderen niet zien, je voelt wat anderen niet voelen. Je staat open om te leren, je kunt meer dan je denkt. Kom werken bij STEVIG.
Klik hier