Naar inhoud
Schermafbeelding 2021 12 13 om 13 25 33

Stevige Praat door Laura: ‘Ik loop een uitdaging niet snel uit de weg.’

Toen ik nog bezig was met mijn SPH diploma, had ik een klasgenoot die als ondersteunend begeleider bij Dichterbij werkte. Ik wilde graag werkervaring op doen en heb gesolliciteerd bij Dichterbij. Bij mijn sollicitatie werd al gezegd: ‘Misschien is STEVIG iets voor jou als je je diploma gehaald hebt’. Toen wist ik niet zo goed wat ze daarmee bedoelde, ik wist ook niet wat STEVIG was. Bij mijn collega’s van toen ben ik informatie op gaan halen en ik ben op internet gaan kijken. Ik denk dat sommige mensen zich zouden laten afschrikken van verhalen, maar ik loop een uitdaging niet snel uit de weg. Ik denk dat de mevrouw waar ik destijds een sollicitatie mee had dat voelde.

Mensen die hier verblijven zijn erg kwetsbaar

Inmiddels ben ik alweer vier en een half jaar in dienst bij STEVIG. Begonnen op ‘de pleinen’ als begeleider behandeling en inmiddels een jaar op de ‘FPA’ als dienstverlenend coördinator (DVC) in opleiding. Beide locaties zijn gevestigd op het terrein in Oostrum, maar er zijn naast overeenkomsten ook verschillen.

De Borg Stevig 528 2

Wat overeenkomt is dat er mensen (18+) verblijven met een licht verstandelijk beperking, daarnaast zijn psychiatrische stoornissen aanwezig. De multi-problematiek zorgt voor destructief gedrag, wat maakt dat ze uit de maatschappij worden gehaald en op een beschermde/beveiligde omgeving (moeten) verblijven. Beide locaties zijn behandelklinieken. De pleinen vanuit het klinisch perspectief, hier verblijven mensen die vastlopen in hun eigen omgeving. Zij kunnen vrijwillig opgenomen worden, maar vaak komt een gedwongen opname met een ‘Rechtelijke Machtiging’ ook voor. Mensen die hier verblijven zijn erg kwetsbaar en hebben veel ondersteuning en begeleiding nodig. In mijn vorige blog geef ik een kijkje in een dergelijke situatie. Mensen die hier verblijven zijn erg kwetsbaar

Werken op de Forensisch Psychiatrische Afdeling

Op de FPA, wat staat voor Forensisch Psychiatrische Afdeling, verblijven ex-gedetineerden die van de rechter nog behandeling moeten volgen. Dit zijn mensen met een strafblad, die uit de gevangenis komen. Dit heeft overlap met de klassieke TBS, maar een FPA heeft een veel lager beveiligingsniveau wat maakt dat je meer speelruimte hebt met betrekking tot vrijheden/verloven. Op een FPA verblijven dan ook geen mensen die een TBS met dwang maatregel hebben. Deze (meestal mannen) kunnen groot en stoer ogen en praten, maar zijn van binnen eigenlijk ook zeer beschadigd. Voor mij zit er vooral een verschil in bejegening. Op de pleinen sluit je eerder aan bij een laag sociaal-emotionele ontwikkeling, op de FPA kan je verantwoordelijkheid wat meer terugleggen en zitten er ook meer consequenties aan (agressief) gedrag. Beide locaties zijn erg mooi, inspirerend, interessant, waardevol om te werken, en zou ik zeer aanraden!

Dit is mijn eerste ‘grote mensen baan’

Maar, inmiddels loop ik hier dus vier en een half jaar rond. Dit is mijn eerste ‘grote mensen baan’ na het halen van mijn SPH diploma en ik kan zeggen dat ik dat erg spannend vond. Als groentje kwam ik binnen op de pleinen en ik was nog erg zoekende in hoe ik mijzelf wilde ontwikkelen als begeleider behandeling/persoonlijk begeleider. Dit ging met vallen en opstaan, maar de steun van mijn collega’s en leidinggevende heb ik hier zeker bij gevoeld. Onzekerheden werden niet onder stoelen of banken geschoven maar juist genormaliseerd en feedback heb ik altijd als onderbouwend en ondersteunend ervaren. Ik denk dat de mensen die bij STEVIG werken goed zijn in het aanbieden van ondersteuning en tools om je professionele ontwikkeling vorm te gaan geven. Je krijgt hier alle ruimte voor, maar je moet het natuurlijk wel zelf doen.

Regie pakken in je eigen proces

Regie pakken in je eigen proces is één van de eigenschappen die hoog in het vaandel staat. Door stil te staan bij wat er gebeurt op de afdeling, wat het met je doet, hoe je dingen aangepakt hebt, hoe je dingen anders zou willen doen om tot de kern van jezelf te komen, neem je de verantwoordelijkheid over je proces en ga je je ervaren en voelen dat je groeit. Dat heb ik tenminste wel zo ervaren. De dingen die gebeuren op de afdeling en tussen collega’s laten je een spiegel voorhouden, als je niet in de spiegel durft te kijken en niet aan durft te gaan wat je lastig vindt ga je merken dat je vastloopt. Vastlopen is in de basis niet erg, als je het maar aan durft te gaan. Anders kun je het hier best lastig hebben, denk ik.

Er is bij STEVIG ruimte om door te groeien binnen de organisatie

Wanneer je dit lukt is er veel mogelijk. Naast het groeien in je professionele ontwikkeling binnen je functie is er bij STEVIG ook ruimte om door te groeien binnen de organisatie en zelfs om een opleiding te volgen. Zo heb ik collega’s die nog een HBO of universitaire studie doen. Zelf ben ik sinds bijna een jaar bezig met mezelf te ontwikkelen als ‘dienstverlenend coördinator’ bij de FPA. Ik heb na ruim drie jaar besloten dat ik vanuit de pleinen eens wilde kijken binnen de forensische setting. In overleg met mijn manager was hier ruimte voor en heb dit kunnen doen. Daarnaast had ik ambities uitgesproken om DVC te worden. Ambities uitspreken is ook een vorm van regie pakken over je proces en dat wordt natuurlijk gewaardeerd.

Alsof ik weer een ‘groentje’ ben

Een DVC is met andere woorden een afdelingshoofd die teamleden ondersteund met hun processen, de lijnen die de behandelaar uitzet voor de behandeling van patiënten bewaakt en het verlengde is van het management. Dit proces aan gaan voelt weer alsof ik dat groentje ben, maar nu met een gevulde rugzak. Ook dit proces gaat met vallen en opstaan. Maar dat hoort er nu eenmaal bij. Buiten je comfortzone leer je, en gelukkig heb ik een stevig
vangnet mocht dat nodig zijn.

Laura Goedee, Dienstverlenend coördinator in opleiding op de FPA.

Benieuwd naar de mogelijkheden binnen STEVIG? Bekijk de vacatures.