Naar inhoud

Pilot moet gezonde leefstijl bevorderen

Cliënten met een licht verstandelijke beperking hebben regelmatig een ongezonde leefstijl en hebben niet voldoende kennis om daar verandering in te brengen. Tot die conclusie kwamen basis psycholoog Ilse Keuken en Verpleegkundig Specialist Corina van Eldijk – Akkermans van STEVIG. Zij ontwikkelden daarom samen met andere collega’s van onze polikliniek in Tilburg een speciaal programma dat voor meer bewustzijn moet zorgen onder de doelgroep.

“Gezonde leefstijl begint met kleine stapjes”

Het programma is gebaseerd op het leefstijlroer. Er worden zes pijlers behandeld die allemaal met elkaar in verbinding staan: voeding, beweging, ontspanning, slaap, middelengebruik en verbinding. Tijdens 8 bijeenkomsten van groepen bestaande uit 3 tot 5 cliënten leren de deelnemers meer over wat een gezonde leefstijl is. Niet door de theorie op te sommen, maar vooral door het zelf te ervaren. “We beginnen elke bijeenkomst met een lunch die we zelf maken. Zo leren de deelnemers wat gezond eten is”, zegt Corina. “Daarnaast gaan we regelmatig even een lekker stukje lopen om te ervaren wat beweging met je doet.”

Voeding

Ilse vult aan: “In het programma dat we bij STEVIG aanbieden laten we ook zien dat alles met elkaar samenhangt. Dus dat je slaapproblemen kunt hebben doordat je overdag te weinig beweegt, door bepaalde voedingsmiddelen of middelengebruik”

Corina: “We hebben echt niet de illusie dat elke cliënt die ons programma volgt, super gezond gaat leven. Maar een hele kleine verandering kan al verschil maken. Vijf minuutjes per dag wandelen, een bruine boterham in plaats van een witte of een biertje per dag minder.” Ilse vult aan: “precies. We willen laten zien en ervaren dat een gezonde leefstijl ook leuk kan zijn. Het gaat over gezond eten en bewegen, maar ook over sociale contacten en ontspanning.

”De eerste groep heeft het programma met succes afgerond. “Er zijn plannen gemaakt om samen te zwemmen en een deelnemer is aanzienlijk minder gaan drinken. Mooie successen”, concluderen Ilse en Corina.

Tip

Ze hebben ook nog wat tips voor iedereen die cliënten met een licht verstandelijke beperking wat wil bijbrengen over gezond leven: “laat zien hoe het leuk kan én begin met kleine stapjes”.