Naar inhoud
006 Stevig Cuijk 8

STEVIG doet mee aan kort geding tegen Ministerie Justitie en Veiligheid

GENNEP, 09-12-2019 – STEVIG, forensisch zorgverlener voor mensen met een licht verstandelijke beperking en onderdeel van Dichterbij, schaart zich bij zes collega-instellingen die een kort geding aanspannen tegen het ministerie van Justitie en Veiligheid (J&V).

De instellingen verzetten zich tegen het besluit van J&V om de tarieven voor de klinische forensische zorg volgend jaar op onderdelen te korten en te gaan werken met een maximale dagprijs. Voor STEVIG komt dit meer op een budgetdaling van 2,5 ton ofwel 10.000 euro per patiënt.

“Een dergelijke korting is voor ons niet op te brengen”, zegt Monique Caubo, voorzitter van de Raad van Bestuur van Dichterbij, waar STEVIG deel van uitmaakt. “Dit betekent dat we volgend jaar 26 patiënten die in verband met ernstige en/of stelselmatige delicten op onze forensisch psychiatrische afdeling (FPA) verblijven niet de intensieve behandeling kunnen bieden die ze nodig hebben. Een terugloop van 10.000 euro per jaar per plaats betekent dat we ongerekend per patiënt per week een derde tot de helft minder kunnen behandelen. Dit verkleint de kans op duurzaam herstel en vergroot het risico op recidive na afloop van de forensische behandeling. Dat is absoluut onverantwoord en onacceptabel.”

Het geding dient op 14 januari voor de rechtbank in Den Haag. De overige instellingen zijn Parnassia/Fivoor, De Forensische Zorgspecialisten, Arkin, GGZ Eindhoven, GGnet en Reinier van Arkel.