Naar inhoud
Marleen 2000x550

Stevige Praat door Marleen: cliënt wordt ervaringsdeskundige

Ze is vraagbaak voor cliënten, denktank voor zorgteams en op scholen. En Marleen doet nog veel meer waardevolle dingen binnen haar functie als ervaringsdeskundige van STEVIG. Ervaringsdeskundige word je echter niet zomaar, daar heeft Marleen hard voor moeten werken.

“Ik heb van mijn levenservaring mijn werk gemaakt”

Marleen groeit op als een normaal meisje. In een normaal gezin. Wonend in een normale straat, in een normale stad in ons normale Nederland. Ze is een vrolijk kind. Tot er plots mensen in haar omgeving komen te overlijden. Marleen is steeds vaker neerslachtig en ziek. Ze raakt overprikkeld door de drukte in de klas en kan met bepaalde vakken niet zo goed mee. Ze voelt zich het zwarte schaap. Ze weet niet wat ze wil in het leven, ook niet wat ze kan. Marleen loopt vast.

Marleen 279x180

De weg naar STEVIG

Marleen is 15 jaar oud als ze met drugs gaat experimenteren. Dat helpt de druk die ze voelt weg te stoppen. Alleen werkt het steeds maar even. Ze raakt verslaafd, en op haar 19de wordt ze voor het eerst opgenomen. De instanties die zich over Marleen bekommeren denken dat ze een borderline persoonlijkheidsstoornis heeft. Daarom krijgt Marleen medicatie die bedoeld is om sterke wisselingen in stemming, gedachten en gedrag te remmen. Dat biedt geen oplossing. Het gevolg: meer drugsgebruik. Ze belandt zelfs met een overdosis in het ziekenhuis.

In 2010 maakt Marleen op 24-jarige leeftijd kennis met STEVIG, onderdeel van Dichterbij. Ze is dan getest. Haar IQ is in beeld gebracht en het is stukken duidelijker waarom Marleen vastloopt: ze is normaal tot zwakbegaafd. Dit verklaart waarom ze ook binnen de hulpverlening steeds tussen wal en schip raakte. Bij STEVIG wordt samen met Marleen gekeken naar wat zij nodig heeft: hoe vindt zij aansluiting bij de mensen om haar heen en hoe krijgen mensen goed contact met haar? Ook Marleens ouders worden betrokken en Marleen werkt keihard om clean te zijn.

In goed overleg gaat ze naar een behandellocatie van STEVIG. Vanuit daar krijgt ze EMDR, een therapie die helpt haar trauma te verwerken. De Hmedicatie wordt afgebouwd. Marleen krijgt vertrouwen in haar begeleiding en ze gaat praten. Ze leert te spiegelen, te kijken naar zichzelf, het verleden, het heden en naar de toekomst. Ze leert aan zichzelf te werken. Langzaamaan worden de lasten lichter, wordt haar stemming meer opgewekt, voelt ze zich zekerder. De drang om zich te verstoppen verdwijnt.

Eigen benen

Het gaat steeds beter met Marleen en de begeleiding kan worden afgebouwd. Uiteindelijk gaat ze zelfstandig wonen, met ambulante begeleiding van STEVIG. Ze krijg dan ook de mogelijkheid een studie te volgen. Op de Fontys Hogeschool laat ze zich opleiden tot ervaringsdeskundige. In de tussentijd loopt ze stage bij Dichterbij en STEVIG. Ze krijgt aanvullend een Wajong-uitkering, maar dat wil ze helemaal niet. Marleen wil haar eigen geld verdienen, zo min mogelijk afhankelijk zijn. Die ambitie straalt ze ook vol trots uit en zo bemachtigt ze een baan bij STEVIG.

En daar staat ze dan. Krachtig in haar rol als buddy voor cliënten. Ze geeft advies aan verschillende teams van STEVIG en is co-docent aan de Radboud Universiteit. Soms werkt ze ook als trainingsacteur die artsen in opleiding leert gesprekken aan te gaan met de doelgroep. Ze reist voor haar werk door alle windstreken, met haar levenservaring als meest
waardevolle bagage.

Contact met onze ervaringsdeskundigen

Marleen wordt ondersteund door haar STEVIG-coach Marion, coördinator van het team van ervaringsdeskundigen binnen Dichterbij en STEVIG. Vanuit die rol is Marion het eerste aanspreekpunt voor mensen die de hulp van Marleen in willen roepen. Marleen: “Al heb ik nog zo’n slecht humeur, ze staat altijd voor me klaar. Ik kan alles met haar bespreken en ze regelt heel veel voor me. Marion is voor mij een blijvertje!”

Marion Blom, coördinator en coach ervaringsdeskundigen Dichterbij en STEVIG, is te bereiken via M.Blom@dichterbij.nl of telefoonnummer 06-22334128.