Naar inhoud

Onderzoek niet-professionele relatie

De Limburger meldt onderzoek naar niet-professionele relatie

Er loopt een strafrechtelijk onderzoek naar een oud-medewerkster van De Schakel. Dat meldt nieuwsplatform De Limburger op 15 september jl.

De directie van de Rooyse Wissel ontving in maart 2024 signalen van een niet-professionele relatie tussen een medewerkster en een cliënt van cluster Wonen & Begeleiden, locatie De Schakel. Hierop is de inzet van de medewerkster per direct beëindigd.

De Schakel is een samenwerkingsverband tussen STEVIG en de Rooyse Wissel. De cliënt is geplaatst met een strafrechtelijke titel niet zijnde tbs met dwangverpleging. Aangezien het over schending van integriteit gaat, dient een melding gemaakt te worden bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en politie. Dat heeft de Rooyse Wissel in overleg met STEVIG meteen gedaan. “Die aangifte heeft inmiddels tot een strafrechtelijk onderzoek geleid”, schrijft De Limburger nu.

Afstand en nabijheid bij begeleiding

In een begeleid wonen locatie brengen medewerkers en cliënten veel tijd met elkaar door. In het contact spelen (heftige) emoties soms een grote rol. Dit mag er nooit toe leiden dat medewerkers de professionele grens van ‘afstand en nabijheid’ overschrijden. Bijvoorbeeld doordat ze stap voor stap ongemerkt een grens overgaan, verliefd worden op een cliënt, chantabel zijn geworden of zelf kwetsbaar zijn en daardoor te manipuleren. Als iemand de grens van afstand en nabijheid overschrijdt, is er geen sprake meer van een professionele relatie tussen medewerker en cliënt.

Gedragscode Integriteit

Wanneer een medewerker in dienst komt, ontvangt hij/zij de Gedragscode Integriteit. Hierin wordt gesproken over de grens ‘afstand en nabijheid’. In de Gedragscode Integriteit is onder andere een protocol opgenomen dat beschrijft wat te doen wanneer je als medewerker verliefd wordt op een cliënt. Het onderwerp ‘Integer handelen’ staat regelmatig op de agenda binnen de organisatie. Daarnaast hebben collega’s een signaleerfunctie: collega’s zien soms scherper wanneer een medewerker een grens overschrijdt, dan de medewerker in kwestie zelf.