Naar inhoud
18028 Stevig Arbeidsmarkt 3

Stevige praat: Maandagochtend, gz-psycholoog X leest in de rapportage dat er een gespannen sfeer was op de afdeling

Er was onrust in het weekend op één van de klinische afdelingen van STEVIG. Een cliënt had voor veel spanning gezorgd. Aan iedere cliënt is een regiebehandelaar gekoppeld, een gz-psycholoog. Zij las in de rapportage op maandagochtend dat één van de cliënten die verblijft op de afdeling dreigend is geweest naar de begeleiders en had aangegeven zichzelf iets aan te willen doen. De begeleiders hadden van alles geprobeerd om haar te ondersteunen, ze leek dit niet toe te laten. Nadat de gz-psycholoog met haar collega’s de situatie had besproken ging ze het contact aan met de cliënt. De gz-psycholoog vertelt haar verhaal.

De rol van de gz-psycholoog

“Als gz-psycholoog ben ik gekoppeld aan enkele afdelingen van STEVIG. Klinische afdelingen waar cliënten tijdelijk verblijven en waar wij intensieve behandeling bieden aan licht verstandelijk beperkte mensen met gedrags- en psychiatrische problematieken. Het traject wat onze cliënten volgen is veelal gericht op terugkeer naar de eigen woonsituatie, stabilisatie en het aanleren van nieuwe vaardigheden/coping strategieën.”

Eenmaal buiten breekt ze

“Met enige spanning leg ik het contact en vraag ik haar of ze een rondje met me mee gaat wandelen. Met een boze blik trekt ze haar jas aan en loopt ze met me mee. Eenmaal buiten breekt ze, ze trekt het niet meer. Als behandelaar reflecteer ik samen met haar op de gedachten en gevoelens die ze heeft ervaren en vervolgens het gedrag wat ze heeft laten zien. Door haar een spiegel voor te houden komen we samen tot het inzicht dat ze te laat om hulp heeft gevraagd. De spanning was zo hoog opgelopen dat ze de begeleiding niet meer op durfde te zoeken waardoor het escaleerde. Samen bedenken we wat we in het vervolg kunnen doen om dit te voorkomen en nemen we de begeleiders mee in dit stuk. Bij STEVIG leveren we behandeling op maat, we kijken wat er per persoon nodig is om weer grip te krijgen op zijn of haar leven. Ieder mens is tenslotte anders en heeft wat anders nodig.”

18028 Stevig Arbeidsmarkt 3

We doen het samen

“Mijn werk is dynamisch, er gebeurt veel en soms met enige heftigheid. Onze kracht is dat we het samen doen. Samen met het team, samen met het professionele- en privé netwerk van de cliënt en natuurlijk samen met de cliënt zelf.”

Benieuwd of het werken als gz-psycholoog bij STEVIG bij jou past? Bekijk dan de vacature of meld je aan voor het vraag & antwoord gesprek met drie gz-psychologen op 29 juni.