Naar inhoud
0Y8A7232 G

STEVIG ontvangt als eerste zorginstelling een certificaat voor eigen kwaliteitsmanagementsysteem

Met trots en als eerste zorginstelling die forensische zorg biedt, ontvangen wij een certificaat van het Keurmerkinstituut voor ons eigen goed werkende kwaliteitsmanagementsysteem. Twee auditoren en één materiedeskundige van het Keurmerkinstituut zijn de afgelopen weken twee dagen bij STEVIG geweest om te praten met medewerkers en om mee te kijken op de werkvloer. Klopt het dat wat er verteld wordt ook terug gezien wordt op de werkvloer?

Manier van werken nieuw kwaliteitsmanagementsysteem
In samenspraak met het Zorgkantoor en Justitie bleek het mogelijk om een kwaliteitsmanagementsysteem te ontwikkelen vanuit het beeld over wat we zelf willen en belangrijk vinden. Dit maakte de weg vrij om op een andere manier met kwaliteitsmanagement en certificering om te gaan.

Het was even zoeken naar de juiste weg en niet te vervallen in meer documenten als bewijs van goed gedrag. Het antwoord bleek te vinden in de vraag: wat willen we zelf, wat vinden wij belangrijk en hoe communiceren we en borgen we dit op een juiste manier. Het werd een vertaalslag van de ISO-9001-principes, de leidraad van de externe toetsing, naar de eigen organisatie. STEVIG heeft de regie genomen en eisen gesteld voor een eigen ‘kwaliteitsmerk’. Deze nieuwe manier geeft meer vrijheid, eigenheid en regie om op een manier te werken die goed is voor de organisatie en voor de cliënt.

In dialoog

Het doel van de audit was om na te gaan of er een werkend kwaliteitsmanagementsysteem aanwezig is maar ook om te kijken in welke mate het voldoet aan het Kwaliteitskaders Gehandicaptenzorg. Tijdens de toetsing werd de nadruk gelegd op o.a. het waarderende auditen, cliëntparticipatie, reflectie, vakkundigheid van het personeel, veiligheid in het primaire proces en het continu leren en verbeteren. We zijn in gesprek gegaan en hebben zelf laten zien wat we gedaan hebben om de kwaliteit- en de veiligheid maximaal te waarborgen. We hebben aangetoond dat we een goed werkend systeem hebben met bevlogen medewerkers, bij wie leren van en met elkaar centraal staat. STEVIG is hiermee voorloper en zet de toon, ook voor andere organisaties.

Vragen? Voor inhoudelijke vragen kan je mailen naar Petra Sterken.