Naar inhoud
20190325Nieuwsbericht

STEVIG en Dichterbij actief op Funpop 2019

Op 25 en 26 mei beleven zo’n 6.000 mensen met een verstandelijke beperking weer het leukste festival van Nederland: Funpop. STEVIG levert mankracht, Dichterbij een BelevenisTafel.

Davina Michelle, Nick & Simon, Dries Roelvink, Rowwen Hèze, Vinchenzo: het affiche van Funpop 2019 in Horst mag er weer zijn. Paul Gerrits, begeleider op de FPA van STEVIG, was 24 jaar geleden een van de initiatiefnemers van het festival. “We wilden een soort Woodstock houden voor de doelgroep”, vertelt hij. “In 1995 vertelden we onze plannen op het congres ‘Laat je zien, laat je horen’. We vroegen de 500 deelnemers wat ze van het idee vonden. Een daverend applaus volgde.”

Groei

En dus was in 1996 de eerste editie van Funpop met zo’n 1.200 bezoekers. Een jaar later was dat aantal al verdubbeld. En het festival groeide verder: er kwam een tweede dag bij, een camping en het aantal zoekers steeg naar gemiddeld 8.000 (inclusief begeleiders). De artiesten werden beroemder en Funpop daagde mensen met een verstandelijke beperking uit om zelf op te treden. Paul: “Op zondag is er een zangtalentenwedstrijd voor de doelgroep, Funfactor. Deelnemers treden live op, begeleid door een live-band. Een jury kiest een winnaar. De deelnemers zijn écht goed, niet zelden staan ze later met bekende artiesten op het podium.”

Meedoen

Paul is na 24 jaar nog steeds nauw betrokken bij de organisatie. “Ik vind het belangrijk dat mensen met een verstandelijke beperking niet alleen komen en genieten, maar ook meedoen”, zegt hij. “Daar maak ik me sterk voor. Funfactor is daar een voorbeeld van. En dit jaar ga ik bijvoorbeeld ook weer met een team cliënten van STEVIG en de Rooyse Wissel opbouwen en afbreken. Voor hen is dat een feestje op zich.”

Beleving

Ook dit jaar weer zet Funpop extra in op beleving. Zo komt er een rockcafé met jukebox en karaoke, een strand waar je kunt loungen en een snoezelachtige ruimte als je de drukte en decibellen even wilt ontlopen. “Dichterbij zet daar een BelevenisTafel neer”, aldus Paul. “Heel tof.” Paul hoopt dat veel cliënten van Dichterbij dit jaar weer de weg naar Horst weten te vinden. En ook verwanten en begeleiders. “We merken dat zij vaak iets hebben van: we gaan niet mee, het is het feestje van cliënten. Maar als ze eenmaal geweest zijn, vinden ze het fantastisch en komen ze graag terug.” 

Informatie en nieuwtjes over het festival, het programma, de kaartverkoop en het logeren op de camping vind je op de site van Funpop en op hun Facebookpagina.