Naar inhoud
Dag Forensische Zorg header 01

STEVIG bij Dag van de Forensische Zorg

Dinsdag 23 mei vindt de Dag van de Forensische Zorg plaats. Deze dag, voor én door collega's uit het hele land, staat in het teken van kennis delen en ervaringen uitwisselen.

Het thema deze editie, Buitengewoon forensisch, is breed toepasbaar en sluit aan bij de actualiteit en de ontwikkelingen in de forensische zorg rond kwaliteit.

Dag Forensische Zorg

Buitengewoon forensisch

Buitengewoon kan betrekking hebben op zowel de kwaliteit van de forensische zorg als op de doelgroep. Maar ook legt het een link tussen de externe en interne netwerken en de keten van de forensische zorg.

Deze dag ligt de focus op innovatie en ontwikkeling: "het kwaliteitskader brengt nieuw kwaliteitsdenken met zich mee. Het continue ontwikkelen van de kwaliteit in de zorg wordt daarmee gestimuleerd. We staan stil bij de (technologische) vernieuwing die de komende tijd een belangrijke rol gaat spelen voor de kwaliteit maar zich ook moet verhouden tot de standaarden over hoogwaardige forensische zorg."

Workshop STEVIG

STEVIG en CoMensha doen samen een programmatische verkenning rondom het thema ‘Dader of Slachtoffer van seksuele uitbuiting'. Hierin ontrafelen we de complexe dynamiek tussen dader- en slachtofferschap. De uitkomsten en bevindingen kunnen bijdragen aan betere behandelprogramma's. En door kwetsbaarheid van daderschap van mensenhandel te onderkennen kunnen we dit in een vroeg stadium signaleren.

Aan de hand van het instrument Mentimeter laten we deelnemers meedenken over kenmerken van slachtoffers en daders (binnen het biopsychosociale model). Wat betekenen hun ervaringen voor de breinontwikkeling en effectieve behandelinterventies?

Onder leiding van onze collega's Marcel Lieskamp en Kim Biesmans organiseert STEVIG de workshop 'Dader of slachtoffer van seksuele uitbuiting?'. Zij laten zien hoe de ervaring van slachtofferschap kan leiden tot daderschap (van mensenhandel). Als deelnemer denk je mee over kenmerken van slachtoffers en daders en over effectieve behandelinterventies.

Praktische info

De Dag van de Forensische Zorg vindt in 2023 plaats op dinsdag 23 mei, in DeFabrique in Utrecht.

Programma
(tijden onder voorbehoud)
09.30 - 10.30 uur inloop, registratie en ervaringsterras
10.30 - 11.15 uur plenaire opening
11.30 - 17.15 uur deelsessies en ervaringsterras (van 12.30 tot 13.30 uur lunch)
17.30 - 18.00 uur plenaire afsluiting
18.00 - 19.00 uur borrel en ervaringsterras

Workshop STEVIG ‘Dader of Slachtoffer van seksuele uitbuiting'
van 14:30 tot 15:30 uur
Zaal 61 Silo