Naar inhoud
Directie Harm Wijgergangs

Rechter stelt forensische instellingen (waaronder STEVIG) in gelijk

GENNEP, 28 januari 2020 - De rechtbank in Den Haag heeft dinsdag STEVIG (onderdeel van Dichterbij), en zeven andere forensische klinieken, in het gelijk gesteld. De staat hanteert inderdaad te lage tarieven voor instellingen die verdachten en veroordeelden met een psychische stoornis behandelen. Directeur van STEVIG, Harm Wijgergangs spreekt van een steun in de rug.

STEVIG sloot onlangs aan bij het kort geding dat samen met zeven andere forensische instellingen werd aangespannen tegen de staat. “We vinden de tarieven die het ministerie van Justitie en Veiligheid wil betalen veel te laag”, zegt Wijgergangs. De rechter is het daarmee eens.

De Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI), die de inkoop van de forensische zorg regelt, voerde een maximum dagtarief in en verlaagde de tarieven voor ambulante zorg. Daardoor moest er worden bezuinigd op zorg voor cliënten. De rechtbank oordeelde dat de DJI de instellingen geen enkele mogelijkheid heeft gegeven om prijsafspraken te maken. De tariefverlaging noemt de rechtbank ‘slecht gemotiveerd’. De verlaging mag pas worden doorgevoerd als die goed wordt onderbouwd. Uiteindelijk moet het leiden tot een reëel tarief.

Wijgergangs laat weten: “Alhoewel we liever niet naar de rechter stapten, zijn we bevestigd in de noodzaak daartoe. DJI heeft blijkbaar een beeld van de praktijk dat niet overeenkomt met wat we doen om de veiligheid in de samenleving te waarborgen. De rechter heeft mijns inziens korte metten gemaakt met de argumentatie - of het ontbreken daarvan - van DJI. Het is wat mij betreft een steun in de rug van onze medewerkers. De keuze voor het kort geding is duidelijk een goede geweest.”

Het ministerie van Justitie heeft laten weten later met een reactie te komen.