Naar inhoud

Ooit ga je dood, cliënt Miranda te zien in film

Wat gebeurt er allemaal nadat je bent overleden? Dat vroeg Miranda, cliënt van onze collega's bij Dichterbij, zich af. Ze wilde graag een uitvaartcentrum bezoeken. Omdat die behoefte bij meerdere cliënten leefden, werd tijdens Miranda’s bezoek de film ‘Ooit ga je dood’ gemaakt. De film is nu te vinden op YouTube en is interessant voor iedereen die met de dood te maken krijgt of er meer over wil weten.

Miranda is 44 jaar oud en woont bij Dichterbij. Het onderwerp ‘dood’ hield haar al een tijdje bezig. Want wat gebeurt er met je lichaam na je overlijden? Hoe wordt een begrafenis voorbereid? En wat kan je daar zelf in bepalen? Haar lang gekoesterde wens om hier het fijne van te weten, kwam in vervulling. Ze ging op bezoek bij een uitvaartcentrum en kon daar al haar vragen stellen.

Je cookie instellingen blokkeren YouTube.
Pas je instellingen aan om gebruik te maken van YouTube.

Praten over de dood

De dood is een natuurlijk onderdeel van ieders leven. Maar erover nadenken of erover praten, dat is niet voor iedereen makkelijk. Toch is het waardevol om er (samen) bij stil te staan. De film ‘Ooit ga je dood’ helpt cliënten, hun naasten en begeleiders om het onderwerp bespreekbaar te maken. Je ziet precies wat er gebeurt: van het moment dat je lichaam wordt opgehaald tot aan de uitvaart zelf. Zo wordt een stuk onbekendheid weggenomen en daarmee wellicht ook wat angst of onzekerheid.

Still Ooit Ga je Dood 1

Wensen in kaart

De film vertelt ook dat je zelf de regie hebt over hoe jouw uitvaart eruit ziet. Of je begraven wordt of gecremeerd, welke muziek er te horen is, wie er een praatje houdt. Het is dan wel belangrijk om op tijd te praten over je wensen en de mogelijkheden. De film werd ontwikkeld samen met het kennisnetwerk ‘Palliatieve zorg’ van Dichterbij, dat cliënten, verwanten en begeleiders ondersteunt rond de laatste levensfase. Dit doen zij vanuit hun expertise en met een schat aan hulpmiddelen.