Naar inhoud

Stevige Praat: Marion Blom gaat, ervaringsdeskundigheid staat

Ruim veertig jaar werkt ze bij Dichterbij. Maar op 1 januari stopt ze. Dan gaat Marion Blom met vervroegd pensioen. Ze werkte onder meer als begeleider en dienstverleningscoördinator, maar zette vooral ervaringsdeskundigheid op de kaart. “De inbreng van ervaringsdeskundigen is zeer waardevol.”

Marion Blom2ab small

Marion begint in 1983 als invalskracht in een gezinsvervangend tehuis in Boxmeer. Maar eigenlijk start haar carrière bij Dichterbij al midden jaren 70. “Bij het toenmalige Maria Roepaan. Ik werkte er en leerde er voor Z-verpleegkundige. Helaas moest ik weg. Ik deed mijn werk goed, maar zakte steeds voor het examen. Tja, er waren nogal wat feesten in die tijd in de verpleegstersflat op het terrein.”

Versterken waar je goed in bent

Ze kiest voor een andere studie, mbo instellingswerk. Maar ook die opleiding rondt ze in eerste instantie niet af. “Ik was een schuchter meisje en moest presentaties voor een groep houden. Ik kon dat niet en wilde het niet. Ik werd er letterlijk ziek van. Ik besloot met de studie te stoppen.” Ze werkt dan al bij het gezinsvervangend tehuis. “Ik vertelde het mijn leidinggevende. Hij zei: wat goed van je, je komt voor jezelf op. Die reactie verraste me. Ik wilde mijn diploma halen, samen hebben we gekeken wat wél bij me paste. In ’s-Hertogenbosch heb ik de opleiding afgerond. Daar was de aanpak heel anders. Ze zeiden: we kijken waar je goed in bent en dat versterken we.”

Zaadje geplant

Voor Marion is dat uitgangspunt een verademing én een eyeopener. Van het werken met ervaringsdeskundigen is nog lang geen sprake, maar het zaadje is daar wel geplant, aldus Marion. “Ik leerde om samen te kijken wat je nodig hebt, om te denken in mogelijkheden, in wat iemand wél kan.” In de loop der jaren werkt ze bij Dichterbij en haar rechtsvoorgangers als begeleider, ambulante kracht, coördinerend begeleider en begint ze – na het behalen van een post-hbo opleiding - een eigen praktijk als seksuologisch hulpverlener. Daar stopt ze mee op het moment dat cliënten die hulp niet meer door de verzekering vergoed krijgen. Ook wordt ze coach van belangenbehartigers – de voorlopers van ervaringsdeskundigen.

Niet schuchter meer

In 2015 leert ze Lorraine Lambert kennen, casemanager bij STEVIG, onderdeel van Dichterbij, en dat jaar aangesteld als coördinator ervaringsdeskundigen. “Daar ben ik bij aangehaakt. Ik ben coach geworden en later – in 2018 – heb ik de rol van Lorraine als coördinator overgenomen.” Er zijn op dat moment twee ervaringsdeskundigen, Anneke en Marleen. Marions ambitie is om ervaringsdeskundigheid stevig op de kaart te zetten binnen zowel STEVIG als Dichterbij. “Daarvoor was het nodig dat ik me er volledig op kon storten, heel mijn contract van 28 uur per week. Ik heb daar hard voor moeten vechten, maar het is me gelukt. Ik was natuurlijk al lang niet meer dat schuchtere meisje van de mbo.”

Tekst loopt door onder de foto.

Marion, rechtsonder, samen met 'haar' ervaringsdeskundigen.

Perspectief van de cliënt

Vanaf de aanstelling van Marion gebeurt er veel. Anno nu zijn er tien ervaringsdeskundigen binnen de organisatie actief. Marion coacht een aantal van hen, regelt, netwerkt, opent deuren en haalt werk binnen. “Ervaringsdeskundigen brengen het perspectief van de cliënt in. Hun inbreng is zeer waardevol. Dat besef is er nu intern.” En dus zijn ervaringsdeskundigen bij tal van zaken betrokken, zoals moreel beraden, beleid, sollicitatiegesprekken, de introductie van nieuwe medewerkers en de ontwikkeling van instrumenten en hulpmiddelen.

Gastlessen

Ook buiten Dichterbij en STEVIG doen ze veel. Marion: “We maken deel uit van het Consortium Ervaringsdeskundigheid. Ook gaan we maandelijks naar het Radboud-ziekenhuis. De ervaringsdeskundigen geven daar gastlessen bij opleidingen en hebben er meegedaan aan een rollenspel met coassistenten, met als doel om hen duidelijk en makkelijk te laten communiceren over een ziekte. Eén coassistent was zo enthousiast, dat ze arts verstandelijk gehandicapten wil worden.”

Wens

Marion heeft dus veel bereikt. Eén wens heeft ze nog. “Slechts één ervaringsdeskundige heeft een functie, voor de anderen is het vrijwilligerswerk. Ook zij verdienen de waardering van een contract, dat laat ook zien dat je ervaringsdeskundigheid serieus neemt.” Dat wordt een taak voor haar opvolger, Sanne Croes, die Marion inwerkt tot haar vertrek medio oktober. Daarna maakt ze haar vakantiedagen op om per 1 januari met vervroegd pensioen te gaan. Vervelen zal ze zich niet. Marion heeft veel hobby’s, zoals tuinieren, fotograferen, wandelen, koken, bakken en reizen met haar partner Jan. Ook hun kinderen, kleinkinderen en hond kunnen op extra aandacht rekenen. En wie weet, zie je haar nog wel eens terug bij Dichterbij of STEVIG. Want: “Incidenteel zou ik best een opdracht of project willen doen. Dan kan ik mijn eigen ervaring inzetten. Leuk toch?’

Marion Blom1a