Naar inhoud

Groene vingers en goede gesprekken

Van grasmaaien tot snoeien, er is genoeg te doen. Bij STEVIG begeleiden Ruud en Wim een groep van zo’n dertig cliënten die het groen op het terrein in Oostrum onderhouden. Samen doen ze het werk dat voorheen uitbesteed werd. Sommige cliënten werken een paar uur per week bij de zogenaamde buitendienst, terwijl anderen er dagelijks te vinden zijn. Rachel is een van de cliënten. “Ik ben echt een buitenmens”, glimlacht ze.

Buitendienst STEVIG 01

Het werk wordt afgestemd op de talenten en wensen van de cliënten. Er is geen druk om te presteren. Wim vertelt: “We kijken naar wat iemand leuk vindt om te doen. Niets moet, als een klus even niet lukt, dan komt dat morgen wel of over een week.” Rachel heeft vandaag bloemen geplant op een terras. En onlangs legde ze een meidoorn-haag aan. Daarvoor werd veel gesnoeid. Een flinke klus. “Maar wel mooi om te doen hoor”, verzekert ze. “Het liefst ga ik op pad met de golfkar of de mini-tractor. Lekker scheuren.”

Tekst loopt door onder de foto.

Buitendienst 03

Situaties uit het normale leven

Tijdens het werk komen soms lastige situaties voor, soms vergelijkbaar met het dagelijks leven. Zo vertelt Rachel over een automobilist die zijn auto midden op het gras parkeerde waar de heg moest komen. Ruud vertelt: “Daar hebben we het dan samen over. Hoe pak je zo’n situatie aan? Het is een mooie manier om te leren omgaan met lastige situaties.” Uiteindelijk spreekt Rachel de automobilist netjes aan. Die begrijpt het wel en parkeert voortaan een stukje verderop.

Valkuilen bespreken en ervaringen delen

Naast werk is er ook ruimte om te praten over dingen waar je mee zit. Wim: “Juist omdat de setting zo informeel is, worden er soms hele persoonlijke verhalen gedeeld.” Daarnaast krijgen de cliënten te maken met concrete situaties die de problemen waar mensen tegenaan lopen naar voren brengen. In een veilige omgeving kunnen mensen hun valkuilen bespreken en ervaringen delen. “Om zo te ‘oefenen’ voor de gewone samenleving”, zegt Ruud.


Foto's: Wim en Ruud samen met twee cliënten die in verband met privacy onherkenbaar in beeld zijn gebracht.