Naar inhoud

Ben Van Broeckhoven de nieuwe directeur van STEVIG: “Laten we cliënten perspectief bieden”

Ben Van Broeckhoven is vanaf 1 april de nieuwe directeur van STEVIG en hij heeft er zin in. “Ieder stapje dat we kunnen zetten om het perspectief van cliënten te vergroten, moeten we nemen.”

Van Broeckhoven begint zijn carrière in 1985 als psychiatrisch verpleegkundige en sociotherapeut. Daarna gaat hij aan de slag in diverse managementfuncties. In 2006 maakt hij de overstap naar de sector voor mensen met een verstandelijke beperking. Tot 2017 was hij directeur van het orthopedagogisch centrum Gastenhof, onderdeel van Koraal. Van 2017 tot 2022 werkt hij als programmadirecteur bij Koraal aan een aantal strategische projecten. “Het project dat mij het meest aan mijn hart lag, was het ontwikkelen en organiseren van een behandelaanbod voor slachtoffers met een licht verstandelijke beperking (LVB) van mensenhandel en seksuele uitbuiting. Toen dit op de rails stond, was het tijd voor een nieuwe uitdaging.”

Ben 28 04 22 17 WEB

STEVIG

En die vindt hij bij STEVIG. “Het voelt als thuiskomen. Ik ken deze omgeving en de omliggende organisaties, en ook binnen STEVIG ben ik al een aantal oude bekenden tegengekomen. Stiekem heb ik dertig jaar geleden al een beetje kennisgemaakt met de organisatie. Toen heb ik hier één dag stage gelopen”, glimlacht Ben. Zijn eerste indruk is goed. “Ik ben erg fijn welkom geheten. De sfeer is open en prettig.”

Toekomstvisie

Van Broeckhoven gaat de komende periode benutten om de organisatie goed te leren kennen. “STEVIG heeft heel veel deskundigheid in huis. Veel dingen gaan al ontzettend goed, maar ik zie ook zeker kansen. Vooral op het gebied van samenwerken. Bijvoorbeeld met moederorganisatie Dichterbij, maar ook met andere organisaties zoals De Rooyse Wissel en de reclassering.”

Perspectief

De nieuwe directeur vreest dat de doelgroep van STEVIG de komende jaren alleen maar toe gaat nemen. “Ik ben enorm geschrokken van de ellende waar de doelgroep soms mee te maken krijgt en ik ben heel erg gepassioneerd om daar samen met alle medewerkers van Stevig en Dichterbij wat aan te doen. Laten we samen cliënten weer perspectief bieden. Op gebied van werk, onderwijs en wonen. Mensen weer laten durven dromen. Ik vind dat we daarin een maatschappelijke opdracht hebben. Daarnaast vind ik preventie heel belangrijk, want voorkomen blijft beter dan genezen.”

Innovatie

Hoe Van Broeckhoven dat wil doen? “Ik sta open voor innovatie. Dat kan zijn op het gebied van technologische hulpmiddelen, maar ook wat betreft behandelmethoden.” De holistische mensvisie spreekt hem aan. “Naar het complete plaatje kijken, in balans zijn, daar gaat het om. Zo ben ik ervan overtuigd dat gezonde voeding en bewegen enorm kan bijdragen aan het psychisch welbevinden van de mens. Ik ken een mooi voorbeeld van een behandelaar die met zijn cliënten ging fietsen. Na een tijd kon bij een aantal de medicatie afgebouwd worden. Prachtig toch? Ik ben benieuwd of die aspecten in de behandelingen bij STEVIG worden meegenomen. De komende periode ga ik dat uiteraard allemaal ontdekken.”

Over Ben Van Broeckhoven

Ben Van Broekhoven is 57 jaar. Hij is getrouwd en heeft drie kinderen (27, 23 en 21 jaar oud), samen met zijn gezin woont hij in het Belgische Maaseik. Zijn vrije tijd vult hij, naast zijn gezin, met diverse hobby’s. “Ik hou van sporten. Je vindt mij regelmatig op het basketbalveld, het tennisveld of op de fiets. Door te bewegen blijf ik in balans. Daarnaast ben ik vrijwilliger bij de voetbalclub, basketbalclub en ben ik lid van twee steunfondsen voor jongeren met een licht verstandelijke beperking.” Ook heeft hij nog een bijzondere hobby: het verzamelen van stripverhalen en dan in het bijzonder Kuifje.
Waar je Van Broeckhoven niet blij mee maakt? Klagen! “Oh, mensen die klagen op een feestje, daar kan ik niet goed tegen”, lacht hij. “We hebben het zo goed met z’n allen. Natuurlijk zijn er altijd mensen die het beter hebben, maar zelf kijk ik altijd liever naar wat ik wél heb. De maatschappij is goed voor mij geweest en daarom wil ik graag wat terug doen. Dat is ook meteen één van de belangrijkste drijfveren in mijn werk.”

Altijd welkom

De kersverse directeur wil de komende tijd kennismaken met alle lagen van de organisatie; van collega’s tot cliënten. “Ik hoop veel mensen te ontmoeten en spreken. Wil je mij wat vragen? De deur staat altijd open”, besluit hij.