Naar inhoud
0 S3 A4544

In gesprek met sociotherapeuten Roger en Bianca

Sociotherapeuten kunnen met jou je klachten onderzoeken. Maar ze kunnen ook heel goed uitleggen aan jou of je omgeving waar de klachten vandaan komen. Of wat hoe we ze met z'n allen kunnen verminderen. Daarom spreek je de sociotherapeut soms thuis en soms op de polikliniek. De ene keer praat je met de sociotherapeut. En de andere keer doe je een oefening met hem of haar.

Roger en Bianca zijn sociotherapeuten bij STEVIG. Ze helpen cliënten weer grip te krijgen op zichzelf en hun leven. Eigen regie is daarbij belangrijk. Roger en Bianca praten samen over hun vak en de doelgroep waar ze mee werken.

Bianca: “Het mooiste aan mijn werk vind ik het contact met cliënten.”
Roger: “Helemaal mee eens. Ik bewonder hun doorzettingsvermogen en puurheid. Ze zijn vaak heel eerlijk, dat kan ik waarderen.”

Bianca: “Cliënten hebben vaak een volle rugzak die ze met zich mee dragen. Als iets niet lukt, denken ze dat het aan henzelf ligt. Vaak wordt de licht verstandelijke beperking niet herkend en worden ze daardoor overvraagd. Het zou fijn zijn als er meer oog is voor de signalen van een licht verstandelijke beperking (LVB). Een verwijzer kan bijvoorbeeld vragen naar het sociale netwerk van een persoon of naar de schooltijd. Ging dat goed? Of kon iemand moeilijk mee komen? Vaak komt tijdens een gesprek over dat soort onderwerpen dan al snel aan het licht dat iemand een lagere begaafdheid heeft.”

Roger:
“De behandeling van de reguliere GGZ sluit vaak niet aan bij deze doelgroep. Door de verstandelijke beperking is maatwerk nodig.”
Bianca: “Het grote verschil tussen STEVIG en de reguliere GGZ zit - denk ik - in het therapeutische klimaat. Daarnaast passen we de behandeling aan op het tempo en het niveau van iedere persoon. We nemen de cliënt serieus en luisteren altijd naar zijn of haar verhaal.”

E0b03ff9 b154 4a0d 8120 39f94ad3752e
4004dcfd 600a 4710 b0c7 6adcf56cb6c5

Maatwerk is hard nodig

Roger: “Als sociotherapeut geven wij de cliënt ruimte door naar hun verhalen te luisteren, stappen te ondernemen op hun eigentempo en leervermogen, creatieve oplossingen te kiezen.”
Bianca:
“Soms is er geen ruimte voor behandeling. Dan is het op dat moment te veel voor iemand. Dan kunnen we een stukje wandelen of een spelletje doen om zo weer wat ruimte te maken.”
Roger:
"Wat ik prettig vind aan STEVIG, is dat er oog is voorde cliënt maar ook voor zijn omgeving. De setting op onze polikliniek is warm en persoonlijk. Over het algemeen komen mensen hier heel graag. Als het nodig is, gaan we ook op huis bezoek."
Bianca: “We kijken naar de hele persoon. Daarvoor gebruiken we uitgangspunten van Positieve Gezondheid.”

Positieve gezondheid

Positieve Gezondheid is een bredere kijk op gezondheid. Het uitgangspunt is niet de afwezigheid van ziekten en beperkingen, maar het vermogen om je aan te passen en je eigen regie te voeren. Het gaat om veerkracht in het licht van fysieke, emotionele en sociale uitdagingen van het leven. Lichaamsfuncties: je gezond voelen, bewegen, fitheid. Mentaal welbevinden: vrolijk zijn, concentreren, omgaan met verandering, jezelf accepteren. Zingeving: zinvol leven, levenslust, blijven leren. Kwaliteit van leven: genieten, lekker in je vel zitten, balans.

Zorgaanbod

Bekijk het behandelaanbod van STEVIG
Lees meer

Behandeling door sociotherapeuten

Sociotherapie is onderdeel van de multidisciplinaire behandeling binnen STEVIG. Een regiebehandelaar bekijkt samen met de Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige wat nodig is. De sociotherapeut kan passende modules inzetten. Er zijn diverse soorten. Denk aan modules om mensen meer inzicht te geven in bijvoorbeeld autisme of ADHD, maar ook om het zelfvertrouwen te vergroten of om het sociale netwerk uit te breiden. Zo wordt de behandeling op elke individuele cliënt afgestemd.

Cliënt aanmelden
Wil je weten of wij jou kunnen helpen en wat we voor jou kunnen doen? Neem dan samen met je begeleider, huisarts of naaste contact op met STEVIG.
Lees meer