Naar inhoud
Consortium Ervaringsdeskundigheid logo

Consortium Ervaringsdeskundigheid

STEVIG maakt deel uit van het Consortium Ervaringsdeskundigheid. Daarin werken 13 organisaties samen: 11 zorgorganisaties uit de Verstandelijk Gehandicaptenzorg (VG), CZ zorgkantoor en Fontys Sociale Studies.

De focus ligt op het opleiden, ontwikkelen en scholen van mensen met een (licht) verstandelijke beperking tot ervaringsdeskundige. Door de opleiding dragen zij bij aan hun eigen zelfstandigheid en dat van lotgenoten.

Met de kennis en de ervaringen laten ervaringsdeskundigen binnen zorg- en welzijnsorganisaties zien hoe de zorg en dienstverlening anders of beter kan. Dit alles maakt de positie van mensen met een verstandelijke beperking sterker.

Je cookie instellingen blokkeren YouTube.
Pas je instellingen aan om gebruik te maken van YouTube.
Ervaringsdeskundigen van Dichterbij en STEVIG
Ontmoet een aantal van onze ervaringsdeskundigen. Waar komen ze vandaan? Hoe zijn ze zo ver gekomen? Wat doen ze voor hun organisatie? En, wat maakt hen goed in hun vak?

Wat is ervaringsdeskundigheid?


Van ervaring naar ervaringskennis

Ervaringsdeskundigheid begint altijd met iets dat iemand zelf heeft meegemaakt. Die ervaring kan van alles zijn: een beperking, ziekte, handicap, aandoening of een crisis. Daarna moet iemand daarmee omgaan of zijn/haar leven weer in balans krijgen. De dingen die je daarbij leert, gaan niet alleen over die ziekte, die beperking of die crisis, maar juist over hoe je daar op reageert. Daarbij ontwikkelt iemand weerbaarheid, veerkracht of herstel.

En van ervaringskennis naar ervaringsdeskundigheid

Als je terugkijkt op je ervaringen. En je denkt heel bewust na over wat er is gebeurd, wat je hebt gedaan en hoe je hebt gereageerd. Dan geeft dat vaak inzicht in wat je hebt geleerd of wat je een volgende keer anders kunt doen. En je kijkt ook naar ervaringen van anderen en leert ervan. Je persoonlijke en algemene ervaringskennis kun je actief inzetten om andere mensen te helpen of mee te denken over beleid, onderzoek of dienstverlening. Hoe dat moet leer je onder andere tijdens de opleiding ervaringsdeskundigheid.

Je cookie instellingen blokkeren YouTube.
Pas je instellingen aan om gebruik te maken van YouTube.

Ervaringsdeskundigen tippen begeleiders LVB

Tijdens deze online kennissessie delen ervaringsdeskundigen Marleen en Anneke hun levensverhaal en geven tips aan begeleiders van mensen met een licht verstandelijke beperking.

Maak kennis met onze ervaringsdeskundigen

STEVIG heeft momenteel twee ervaringsdeskundigen. Zij kunnen onze cliënten helpen kennis te maken met onze organisatie, met het leren omgaan met hun problematiek, met het plannen en organiseren of maken tijd om bijvoorbeeld een luisterend oor te bieden. Daarnaast vervullen ze een belangrijke rol bij de scholing van onze werknemers en geven ze onder andere voorlichting en presentaties. Ook buiten STEVIG geven ze bijvoorbeeld voorlichting, zijn ze co-trainer bij opleidingen en cursussen of lid van een cliëntpanel.

Marleen Beekman

Waarvoor kun je mij inzetten?

Bij verslaving. Meedenken in teams. Presentaties geven aan studenten en mensen binnen de zorg. Sterker dan de kick. Buddy zijn van cliënten. Therapie opgezet in herstelgroep.

Eigenschappen Marleen

sterk | doorzetter | humor | meestal vrolijk | verzorgd

Marleen Beekman Ervaringsdeskundige STEVIG
Lonny Ervaringsdeskundige STEVIG

Lonny Sterken

Waarvoor kun je mij inzetten?

Bij onderwerpen als detentie, gevangenissen, verslaving en gedragsproblemen.

Eigenschappen Lonny

bereidwillig | loyaal | temperamentvol | humor | discipline | wilskrachtig

Contact met onze ervaringsdeskundigen
Marleen en Lonny worden ondersteund door hun coach Sanne, coördinator van het team van ervaringsdeskundigen binnen Dichterbij en STEVIG.

Vanuit die rol is Sanne het eerste aanspreekpunt voor mensen die de hulp van Marleen of Lonny in willen roepen.

Sanne is te bereiken via s.croes@dichterbij.nl of telefoonnummer 06 11 59 01 59.
Mail Sanne